Kotlety mielone, faszerowane pieczarkami, ziemniaki, ogórki.

Kotlety mielone, faszerowane pieczarkami, ziemniaki, ogórki.
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Tradycyjne kotlety mielone z nadzieniem pieczarkowym podane z ziemniakami i marynowanymi ogórkami i papryczkami cherry.

Składniki

  • Mięso wieprzowe z łopatki mielone 1,1 kg
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • pieczarki 80 dag
  • jajka 2 szt.
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • ziemniaki 8 szt.
  • marynowane ogórki
  • papryczki cherry

Przygotowanie

  1. Farsz:

    Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na gorącym tłuszczu do miękkości. Podczas smażenia doprawiamy pieprzami i solą do smaku. Usmażone pieczarki z cebulą studzimy. Do ostudzonych dodajemy starty żółty ser, wszystkie składniki mieszamy.

  2. Faszerowane mielone kotlety:

    Wymyte i osuszone mięso mielimy wraz z cebulą i czosnkiem, zmielone doprawiamy solą i pieprzami do smaku. Z tak przygotowanego mięsa formujemy w miarę równe kotlety rozkładając mięso na dłoni, rozpłaszczamy je, nakładamy farsz i zlepiamy obtaczając w dłoniach. Uformowane kotlety smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. W między czasie gotujemy ziemniaki.

  3. Kotlety podajemy z ziemniakami, marynowanymi ogórkami i papryczkami cherry.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 16 lutego
Super obiadek:)
fafiatko 17 lutego
Pomyslowe mielone!
Składniki
  • Mięso wieprzowe z łopatki mielone 1,1 kg
  • cebula 2 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • pieczarki 80 dag
  • jajka 2 szt.
  • pół szklanki bułki tartej
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • tłuszcz do smażenia
  • ziemniaki 8 szt.
  • marynowane ogórki
  • papryczki cherry
Składniki