Kotlety mielone

Kotlety mielone
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ciacho50
Klasyka w kuchni :)

Składniki

  • 500 g. mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 bułki pszenne
  • 2 jaja
  • mleko do namoczenia bułek
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • pieprz czarny świeżo mielony łyżeczka
  • sól do smaku
  • szczypta mielonego kminku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodać jaja, przyprawy, zgniecione ząbki czosnku. Bułki namoczyć w mleku, lekko odcisnąć i dodać do mięsa. Wymieszac i odstawić na 15 minut.

    Kotleciki obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor.

    Podczas formowania dobrze jest moczyć wewnętrzną część dłoni we wodzie.
    Kotlety nie przywierają do rąk.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

bryssska 19 lipca 2018
Pyszne klasyczne, zawsze się sprawdzają ;-D
Składniki
  • 500 g. mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 3 bułki pszenne
  • 2 jaja
  • mleko do namoczenia bułek
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej
  • pieprz czarny świeżo mielony łyżeczka
  • sól do smaku
  • szczypta mielonego kminku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
Składniki