Kotlety mielone

Kotlety mielone
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Tradycyjne i jak zawsze smaczne. Pasują chyba do wszystkiego, ziemniaków, bigosu a nawet na kanapki:)

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 bułki najlepiej czerstwe
  • 1 cebula może być czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko
  • Bułka tarta
  • Sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 2 jajka

Przygotowanie

  1. Bułki namaczamy w mleku.
    Do miski przekładamy mięso mielone wbijamy jajka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Następnie dodajemy bułki odciśnięte z nadmiaru mleka.
    Przyprawiamy solą i pieprzem.
    Dokładnie wyrabiamy. Jeżeli będzie za rzadkie dodajemy bułkę tartą.
    Następnie forujemy podłużne kotlety lekko je spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (10)

GREGORHSPEED 13 stycznia 2017
Mielone kocham <3 Polecam zamiast jajek, dodać musztardę ;)
bellamozzarella 13 stycznia 2017
Oo....mieloniaki ;-) wieki nie jadłam ;-) czas nadrobić braki w mielonych ;-)pyyyyyychaaa...
Docherro 18 stycznia 2017
Najlepsze tradycyjne,można i na zimno i na ciepło...ja wolę z kanapką..mniamm...:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki
  • 2 bułki najlepiej czerstwe
  • 1 cebula może być czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • mleko
  • Bułka tarta
  • Sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • 2 jajka
Składniki