Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak przygotować kotlety, aby były smaczne, soczyste, sycące i pełne smaku? Wypróbuj przepis na schabowy jak od dziadka, a zachwycisz wszystkich domowników znudzonych klasycznym schabowym. Schowaj maszynkę do mielenia mięsa, by nie kusiła cię do zrobienia tradycyjnych mielonych. Lepiej dobrze naostrz nóż, bo będzie bardzo potrzebny. Dla podbicia smaku siekanych kotletów użyj ulubionych świeżych lub suszonych ziół oraz przygotuj szybki sos czosnkowy.
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 803
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 49
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4515
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 100
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 803
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 49
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4515
Bardzo smaczna i pożywna zupa krupnik, ugotowana na żeberkach wieprzowych.
Odsłon: 100
Składniki
Mięso ubij jak na klasyczne kotlety schabowe, aby rozbić strukturę włókien. Następnie ostrym nożem pokrój schab w drobną kostkę. Obierz i drobno posiekaj cebulę oraz zieleninę. Wszystkie składniki umieść w misce. Po czym wbij jajko (zacznij od jednego), dodaj mąkę, musztardę, jogurt oraz przyprawy i wymieszaj dokładnie. W razie potrzeby wbij jeszcze jedno jajko lub dodaj więcej mąki. Odstaw miskę na 10-15 minut, aby struktura mięsnej masy stała się bardziej zwarta.
Na patelni rozgrzej olej lub smalec. Nabieraj łyżką porcje mięsa, formuj w dłoniach kotlety i wykładaj na gorący tłuszcz. Smaż schabowe z dwóch stron, aby były rumiane i przekładaj do zamkniętego pokrywką garnka, by trzymały ciepło.
Majonez wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Możesz dodatkowo doprawić solą i pieprzem. Wykładaj kotlety na talerz, polej je sosem (lub podaj oddzielnie) i serwuj z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się tłuczone ziemniaki i buraczki na ciepło albo mizeria.