Kotlety jajeczno - brokułowe

Kotlety jajeczno - brokułowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Przepis na pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu kotlety jajeczno - brokułowe z dodatkiem sera cheddar. Kotlety możemy serwować jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie w towarzystwie ulubionych sosów.

Składniki

  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mały brokuł
  • 1 surowe jajko
  • 50 g startego sera cheddar
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • DODATKI:
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy je przez około 7 - 8 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Po ugotowaniu przelewamy różyczki zimną wodą, aby zachowały intensywnie zielony kolor. Jajka oraz brokuł kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Następnie dodajemy posiekany drobno koperek, starty ser cheddar, bułkę tartą oraz jedno surowe jajko. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. W dłoniach formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron do lekkiego zarumieniana. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 19 kwietnia
Pyszotka:)
Docherro 19 kwietnia
Wspaniałe kotleciki:)
Składniki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 mały brokuł
  • 1 surowe jajko
  • 50 g startego sera cheddar
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • DODATKI:
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
Składniki