Kotlety jajeczne z papryką

Kotlety jajeczne z papryką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Można je podawać same lub z kaszą czy ziemniakami. Z podanych proporcji otrzymuje się 7-8 kotletów.

Składniki

  • 5 jajek wiejskich
  • 1 czerwona papryka
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. otrąb pszennych
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć w gorącej wodzie. Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na oleju. Cztery jajka ugotować na twardo. Obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę umyć. Usunąć gniazda nasienne. Również zetrzeć na tarce. Wbić jajko. Dodać przyprawy, bułkę, cebulę z czosnkiem i otręby. Wyrobić masę. Formować kotlety. Smażyć na oleju z dwóch stron.

Komentarze do przepisu (6)

fafiatko 18 września 2018
Smaczne! i do tego z otrebami- podwojnie zdrowe!
kucharka-amatorka 18 września 2018
Dzięki.
bryssska 19 września 2018
Znam i też robię ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 jajek wiejskich
  • 1 czerwona papryka
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 szkl. otrąb pszennych
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra
Składniki