Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Monia23
Smaczna i zdrowsza alternatywa dla kotletów wykonanych z samych jajek.

Składniki

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki wody
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 plasterki żółtego sera
  • olej do smażenia

Przygotowanie



  1. Kaszę jaglaną wsypujemy do sitka o małych oczkach i przelewamy ją 2 razy zimną wodą. Zagotowujemy wodę. Przelewamy kaszę gorącą wodą 2 razy. Następnie przesypujemy kaszę do garnka, wlewamy wodę i gotujemy 15 minut.



  2. Gotujemy 5 jajek na twardo. Po ugotowaniu i ostudzeniu, obieramy jajka, wkładamy je do miski i rozgniatamy.



  3. Do miski z rozgniecionymi jajkami, dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, 1 surowe jajko, sól i pieprz do smaku, 1 łyżkę bułki tartej, posiekaną pietruszkę i szczypiorek oraz ser starty lub pokrojony na niewielkie prostokąty. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Z powstałej masy formujemy kotleciki. Obsypujemy je niewielką ilością bułki tartej



  5. Na patelni teflonowej wlewamy niewielką ilość tłuszczu i smażymy do uzyskania złotego koloru

Składniki
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki wody
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 plasterki żółtego sera
  • olej do smażenia
Składniki