Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: pati_p
Danie bezmięsne

Składniki

  • 7 jajek
  • 1 bułka sucha
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 150 g szpinaku świeżego lub 100 g mrożonego
  • 5 pieczarek
  • Olej lub inny tłuszcz do smażenia
  • Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 6 Jajek ugotować w osolonej wodzie na twardo i ostudzone zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

  2. Paprykę, natkę pietruszki i świeży szpinak drobno pokroić i dodać do startych jajek. Mrożony szpinak rozmrozić i dodać do startych jajek.

  3. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać do pozostałych składników.

  4. Namoczona bułkę w mleku oraz 1 surowe jajko dodać do pozostałych składników. Wymieszać. W zależności od konsystencji można dodać łyżkę bułki tartej do środka.

  5. Formujemy kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania z każdej strony złotego wyglądu.

  6. Kotlety można podawać z ziemniakami oraz surówką.
    Bardzo dobrze smakują na zimno.
    Nadają się jako dodatek do hamburgerów z warzywami i sosem.
    Smacznego!

Składniki
  • 7 jajek
  • 1 bułka sucha
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 150 g szpinaku świeżego lub 100 g mrożonego
  • 5 pieczarek
  • Olej lub inny tłuszcz do smażenia
  • Bułka tarta
Składniki