Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Fajny obiad na piątek. Kotleciki można mniej smażyć. W połączeniu z surówką z kiszonej kapusty i pieczonymi patatkami. Dla mnie bomba.

Składniki

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 3 łyżki masło klarowanego

Przygotowanie

  1. Ugotowane na twardo jajka, obrałem je, rozgniotłem w misce widelcem. Dodałem surowe jajko, doprawiłem solą, pieprzem. Dodałem łyżkę tartej bułki, natkę, szczypiorek. Dokładnie wymieszałem, uformowałem kotleciki, mocno dociskając masę.

    Kotleciki obtoczyłem w bułce tartej, ułożyłem na talerzu i włożyłem do lodówki na 2 godziny.

    Na patelni rozgrzałem masło klarowane. Usmażyłem na nim kotleciki zmniejszając ogień. Smażyłem na rumiano po 3 minuty z każdej strony, powtórzyłem smażenie.

Komentarze do przepisu (4)

kuchmariola63 03 listopada 2019
Apetyczne :)
Maudie 03 listopada 2019
Coś dla mnie :)
Obserwator 04 listopada 2019
Dziękuję
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 3 łyżki masło klarowanego
Składniki