Kotlety jagnięce z nadziewanym makaronem

Kotlety jagnięce z nadziewanym makaronem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
drogie
avatar Autor: konhambos
Tradycyjnie na obiad wielkanocny podajemy jagnięcinę. Zmienia się tylko sposób jej podania - w tym roku był to comber jagnięcy. Comber jagnięcy najlepiej przygotować jako kotlety. W tym celu rzeźnik powinien przeciąć kawałek grzbietu na pół wzdłuż kręgosłupa i zostawić lekko wystające kości żebra. Teraz można pokroić kawałek wzdłuż żeber na pojedyncze kotlety. Do aromatycznych kotletów pasował idealnie makaron conchiglioni, czyli duże muszle nadziewane serem i szpinakiem, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym i posypane parmezanem. W ten sposób z kilku składników powstalo bardzo szybko wyjątkowo smaczne i aromatyczne danie świąteczne.

Składniki

  • 16 kotlecików jagnięcych
  • 1 mały pęczek rozmarynu
  • 1 mały pęczek tymianku
  • 1 główka młodego czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • NADZIEWANY MAKARON:
  • 24 szt. makaronu conchiglioni lub innych dużych muszli
  • 300 g twarogu lub serka śmietankowego
  • 1 główka młodego czosnku lub kilka ząbków
  • 250 g szpinaku
  • 50 g bułki tartej
  • 100 g startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • SOS POMIDOROWY:
  • 800 g pomidorów z puszki (pokrojonych w kawałki)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 główka młodego czosnku lub kilka ząbków
  • 3 dymki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru

Przygotowanie

  1. Przygotowac makaron conchiglioni (lub inne duze muszle) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyczyscic szpinak i usunac grubsze szypulki. Na patelni rozgrzac oliwe i smazyc szpinak przez kilka minut, az opadnie. Wycisnac plyn ze szpinaku a nastepnie grubo go posiekac.
    Obrac czosnek i drobno posiekac lodyge i bulwe. Alternatywnie posiekac zabki czosnku. Twaróg lub ser smietankowy wymieszac ze szpinakiem i czosnkiem. Dodac troche oliwy z oliwek i doprawic sola i pieprzem. Makaron wypelnic nadzieniem, lekko je dociskajac.

  2. Nastepnie przygotowac sos. Oczyscic seler, dymke i czosnek i pokroic na male kawalki. Na patelni rozgrzac oliwe i podsmazyc seler, dymke i czosnek, dodac pomidory i doprawic sos sola, pieprzem i odrobina cukru.
    Na sos ulozyc makaron z nadzieniem i posypac startym parmezanem i bulka tarta. Ustawic piekarnik na górne cieplo lub grill i zapiec krótko makaron az bedzie zlocistozólty i lekko chrupiacy.

  3. Rozgrzac oliwe na patelni. Doprawic kotlety jagniece odrobina soli i pieprzu i podsmazyc je w wysokiej temperaturze, nastepnie zmiejszyc ogien, dodac ziola i czosnek i smazyc kotlety przez nastepnych kilka minut, kilkakrotnie skrapiajac tluszczem ze smazenia.

  4. Przed podaniem posypac kotlety platkami soli morskiej i podawac z nadziewanym makaronem i odrobina sosu pomidorowego.

Komentarze do przepisu (5)

fafiatko 11 kwietnia
Ale uczta! jak slysze o kotlecikach jagniecych z czosnkiem i tymiankiem to brzmi jak poezja!
KulinarnaChwila 12 kwietnia
Pyszotka:)
Futka 14 kwietnia
Wyborne i aromatyczne. Doskonałe danie <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 16 kotlecików jagnięcych
  • 1 mały pęczek rozmarynu
  • 1 mały pęczek tymianku
  • 1 główka młodego czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • NADZIEWANY MAKARON:
  • 24 szt. makaronu conchiglioni lub innych dużych muszli
  • 300 g twarogu lub serka śmietankowego
  • 1 główka młodego czosnku lub kilka ząbków
  • 250 g szpinaku
  • 50 g bułki tartej
  • 100 g startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • SOS POMIDOROWY:
  • 800 g pomidorów z puszki (pokrojonych w kawałki)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 główka młodego czosnku lub kilka ząbków
  • 3 dymki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru
Składniki