Kotlety gryczano-jajeczne

Kotlety gryczano-jajeczne
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ErJot
Pyszne kotleciki dla jarosza ale nie tylko:) Kotlety z kaszy gryczanej i jajek z dodatkiem żółtego sera. Mogą być podawane jako danie główne np. z surówką lub jako dodatek do dań mięsnych.

Składniki

  • kasza gryczana 1 woreczek
  • jajka 6 szt
  • ser żółty starty 3-4 łyżki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona papryka ostra do smaku
  • mielona papryka łagodna do smaku

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną /u mnie prażona/ gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy i odstawiamy. 4 jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Do kaszy gryczanej dodajemy gotowane jajka, ser żółty, wbijamy jedno jajko surowe, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mielonymi paprykami. Dokładnie mieszamy, formujemy pulpety i spłaszczamy je dłonią. Następnie zanurzamy je w rozbełtanym jajku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju.
    * ser żółty możemy zastąpić serem feta

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 16 marca
Rewelacyjny przepis i jak apetycznie wygladaja!
ErJot 22 marca
Dziękuję:)
Docherro 23 marca
Piękne i smaczne,coś dla mnie:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kasza gryczana 1 woreczek
  • jajka 6 szt
  • ser żółty starty 3-4 łyżki
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona papryka ostra do smaku
  • mielona papryka łagodna do smaku
Składniki