Kotlety de voaille

Kotlety de voaille
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Soczyste filety z kurczaka z masełkiem i szpinakiem w środku polecają się na niedzielny obiad. Filmik krok po kroku znajdziesz na kanale YouTube. Link poniżej.

Składniki

  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 75g masła
  • 2 większe filety z kurczaka
  • Sól, pieprz
  • PANIERKA:
  • Mąka ziemniaczana
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • DODATKOWO:
  • garnek do smażenia
  • ok 1l oleju

Przygotowanie

  1. Szpinak opłucz w zimnej wodzie i osusz. Posiekaj. Jeśli masło jest twarde, pokrój nożem na mniejsze kawałki (patrz filmik). Wymieszaj ze szpinakiem dodając szczyptę soli i pieprzu do całkowitego połączenia.

  2. Filety z kurczaka umyj, osusz i usuń zanieczyszczenia. Przetnij wzdłuż na pół. Rozbij na cienkie plastry, dopraw solą oraz pieprzem. Na każdym plastrze mięsa połóż ok 1 łyżkę przygotowanego nadzienia. Zwiń ciasno w roladkę starannie zawijając boki do środka. Obtocz w mące, jajku i bułce tartej. Uformuj kształt.

  3. W garnku rozgrzej olej. Smaż roladki, tak aby całe były zanurzone w oleju przez ok 5 minut z każdej strony. Połóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 20 września
Super :)
smacznie_na_talerzu 21 września
Dziękuję:-)
Składniki
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 75g masła
  • 2 większe filety z kurczaka
  • Sól, pieprz
  • PANIERKA:
  • Mąka ziemniaczana
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • DODATKOWO:
  • garnek do smażenia
  • ok 1l oleju
Składniki