Kotlety cielęce w sosie cebulowo czosnkowym

Kotlety cielęce w sosie cebulowo czosnkowym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Czasami ciężko zadowolić rodzinę jakimś „wytwornym” daniem. Nie jest to danie na co dzień, wiadomo. Kasa też jest ważna. Czasami warto zaszaleć. Nie pożałujecie.

Składniki

  • Kotlety:
  • 500 g cielęciny
  • 2 kajzerki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • Sos:
  • 2 duże cebule
  • 1 główka czosnku
  • 600 ml wrzątku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 100 ml zimnej wody

Przygotowanie

  1. Cielęcinę namoczymy w mleku przez dwie godziny. Po tym czasie płuczemy, mielimy.
    Kajzerki rwiemy, moczymy w mleku (usuwamy twardsze części). Odciskamy.
    Łyżkę masła ucieramy z dwoma żółtkami na gładko. Dodajemy namoczoną bułkę. Wyrabiamy do uzyskania pulchnej masy.
    Dodajemy mięso i znowu dokładnie mieszamy i solimy.
    Formujemy kotlety w kształcie krokietów. Obtoczamy je w bułce tartej , potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce.
    Smażymy na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru.
    Cebule i czosnek siekamy, smażymy na maśle, zalewamy bulionem. Zagotowujemy, blendujemy. Przecieramy.
    Mąkę mieszamy z zimną wodą, dodajemy do sosu, mieszamy.

    Wrzucamy kotlety, zagotowujemy.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (1)

kulinarnagosia 16 stycznia
Cielęcinka...pyszne mięso, szkoda tylko, że takie drogie...
Składniki
  • Kotlety:
  • 500 g cielęciny
  • 2 kajzerki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek masła
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 szklanki mleka
  • sól
  • Sos:
  • 2 duże cebule
  • 1 główka czosnku
  • 600 ml wrzątku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 100 ml zimnej wody
Składniki