Kotlety brokułowo -jajeczne

Kotlety brokułowo -jajeczne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Delikatne i aromatyczne w smaku kotleciki ,doskonale komponują się z sosem pieczarkowym.

Składniki

  • Jajka kurze 6 szt.
  • Brokuł 1/2 szt.
  • Pieczarki 15 dag
  • Cebula biała 1/2 szt.
  • Śmietana 18% 1/4 szklanki
  • Tarta bułka 3 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Sól , pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. Brokuła rozebrać na różyczki ugotować.5 jajek ugotować na twardo ,obrać , pokroić w drobną kostkę.Brokuła i jajka umieścić w miseczce ,dodać surowe jajko ,doprawić solą i pieprzem ,dokładnie wymieszać.

  2. Uformować kotleciki.Obtoczyć w tartej bułce.

  3. Na patelni rozgrzać olej ,smażyć kotleciki na wolnym ogniu ,aż zrumienią się z obu stron.Osączyć na papierowym ręczniku.

  4. Cebulę obrać ,pokroić w piórka.Pieczarki obrać pokroić .Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę ,gdy się trochę zrumieni dodać pieczarki ,doprawić solą ,pieprzem i całość dusić 5 min.Dodać śmietanę i gotować około 2 min,aż sos będzie szklisty.

  5. Kotleciki można podać z ziemniakami ,sosem pieczarkowym oraz smażonymi buraczkami.

Składniki
  • Jajka kurze 6 szt.
  • Brokuł 1/2 szt.
  • Pieczarki 15 dag
  • Cebula biała 1/2 szt.
  • Śmietana 18% 1/4 szklanki
  • Tarta bułka 3 łyżki
  • Olej do smażenia
  • Sól , pieprz czarny mielony
Składniki