Kotlet z piersi gęsi.

Kotlet z piersi gęsi.
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Witajcie serdecznie, co powiecie na kotlet nie z wieprzowiny czy kurczaka lecz z piersi swojskiej gęsi ? Powiem wam że zawsze z piersi gęsi robię mielone z dodatkiem innych mięs lub z samej piersi gęsi czy kaczki. Gdy robię mielone to wtedy mielę razem ze skórą i wtedy nie muszę dodawać podgardla czy słoninki ponieważ gęsi czy kaczki są same w sobie tłustawe. Taki obiadek to niebo w gębie tym bardziej że gdy swojskie to wiem co jem.

Składniki

  • 700 g piersi z gęsi,
  • 9 jajek klasy M,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie

  1. Przygotować piersi z gęsi, podzielić je na porcje do zrobienia kotletów. Jak już mamy przygotowane kawałki mięsa ( kroić wzdłuż piersi jednej piersi wyszło mi 7 kawałków na kotlety ). Przygotowane plastry mięsa każdy osobno włożyć do woreczka i ubić tłuczkiem do kotletów ( włożone mięso do woreczka nie spowoduje rozpryskiwania się mięsa ). przygotowane ułożyć na talerzu.

  2. Gdy już utłuczone wszystkie plastry mięsa na kotlety , wtedy przygotować jajka wbić je całe do salaterki dodać płaską łyżeczkę soli i za pomocą widelca rozbełtać na jednolitą masę. Przygotować również bułkę tartą. Jak już mamy wszystko przygotowane wtedy każdy kotlet zamoczyć w jajku następnie w bułce tartej i znowu w jajku.

  3. Na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni można trochę więcej, lekko go rozgrzać zmniejszyć gaz, ułożyć przygotowane kotlety i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na rumiany kolor. A smażyć dlatego na wolnym ogniu ponieważ wtedy mięso nie będzie twarde a dobrze upieczone. Nie dolewać oleju w trakcie smażenia się kotletów.

  4. Usmażone kotlety podałam z ziemniakami polanymi lekko tłuszczem ze smażonych kotletów oraz surówka z kiszonej kapusty z dodatkiem cebuli. Wiadomo że te kotlety nie będą tak piękne jak z piersi kurczaka bo jednak jakby nie było mięso gęsi jest czerwone lecz nie ma co się zrażać smak po prostu petarda.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 22 grudnia 2020
No super kotlety :-)
agnes72 24 grudnia 2020
Pięknie dziękuję
Składniki
  • 700 g piersi z gęsi,
  • 9 jajek klasy M,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
Składniki