Kotlet z łopatki w majonezie z musztardą.

Kotlet z łopatki w majonezie z musztardą.
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Przedstawię wam dziś przepis na pyszny kotlet z łopatki który dziś wymyśliłam, rodzinie bardzo smakował zdziwili się. Hm co tu dużo mówić można tanio a dobrze zjeść i do tego dobrze się najeść. mam nadzieję że spodoba wam się ten przepis jest nie drogi i bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy łopatka i kilka składników. Nie będę tu się rozpisywać lecz podam wam przepis jak wykonać.

Składniki

  • 800 g łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku,
  • 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie

  1. Przygotowaną łopatkę pokroić w plastry jak na kotlety. Następnie jak już przygotowane mięso wtedy ubijamy tłuczkiem do kotletów jak najcieniej ( ja zawsze ubijam przez folię wtedy równomiernie się ubijają.

  2. Jak już mamy ubite mięsko przełożyć je do miski dodać majonez, musztardę, pieprz czarny świeżo zmielony oraz sól i paprykę. Dokładnie za pomocą rąk wymieszać do połączenia się składników i odstawić na piętnaście minut aby mięso przeszło przygotowaną pastą majonezową.

  3. Jak już mięso w paście majonezowej odstało swój czas, wtedy jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem szczypty soli. W roztrzepanym jajku zanurzyć przygotowanego kotleta następnie dość obficie obsypać bułką tartą.

  4. Przygotowane w jajku i tartej bułce kotlety układać na rozgrzanym wcześniej oleju i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia ponieważ będzie mocno odklejać się panierka ).

  5. Usmażone kotlety podałam z ziemniakami polanymi tłuszczem ze smażonych kotletów oraz surówka z buraczka z cebulką. Panierka lekko się odkleja podczas jedzenia kotleta ale to w niczym nie przeszkadza, ważne że wyszło smacznie a kotlet miękki i soczysty.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 19 września
Pyszności ;)
agnes72 19 września
dziękuje serdecznie
kulinarnagosia 20 września
Fajny pomysł na tą pastę :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 800 g łopatki wieprzowej,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku,
  • 3 jajka,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.
Składniki