Kotlet z ciecierzycy i batata

Kotlet z ciecierzycy i batata
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kokytos
wegański kotlet

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę opłukać i namoczyć prze noc.

  2. Batata obrać, pokroić w kostkę i obgotować 2-3 minuty.
    Cebulę pokroić w piórka i obsmażyć na 1 łyżeczce oleju.

  3. Do miksera włożyć odsączoną ciecierzycę, dodać odcedzonego batata, cebulę, bułkę tartą, oliwę i przyprawy. Zmiksować na niezbyt drobną masę i przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszać.

  4. Na patelni rozgrzać resztę oleju na średnim ogniu.
    Z masy warzywnej ręcznie formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i układać na patelni. Smażyć z obu stron po kilka minut, aż będą brązowe.

    Podawać z ziemniakami jako zwyczajny kotlet. Albo w bułce z sałatą i pomidorem jako alternatywę hamburgera.

Komentarze do przepisu (1)

Fonka 10 grudnia 2017
Pysznie i zdrowo:D
Składniki