Kotlet schabowy, ziemniaki i groszek z marchewką.

Kotlet schabowy, ziemniaki i groszek z marchewką.
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Smażone kotlety schabowe, panierowane w bułce tartej i jajku, podane z sosem z zielonego groszku i marchwi oraz ziemniakami.

Składniki

  • plastry schabu 3 szt.
  • wegeta do mięsa bez konserwantów
  • Pieprz ziołowy
  • jajko kurze 2 szt.
  • Bułka tarta
  • ziemniaki 8 szt.
  • Sól
  • marynowany groszek zielony z marchewką 1 słoik
  • mąka do zagęszczenia sosu 1 łyżka
  • śmietana do zabielenia 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa, doprawiamy wegetą i pieprzem ziołowym.

  2. Tak przygotowane plastry schabu zawijamy w spożywczą folię i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

  3. Po tym czasie panierujemy każdy plaster schabu w jajku i bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu na złoty kolor z obu stron, oraz do miękkości mięsa.

  4. W między czasie przygotowujemy groszek z marchewką w lekkim sosie, oraz gotujemy ziemniaki. Wykładamy do garnczka całą zawartość słoika z groszkiem i marchwią, zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem.

  5. Zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną.

  6. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sosem z groszku i marchewki.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 03 stycznia 2019
Prosto i smacznie :-)
bryssska 03 stycznia 2019
Same pyszności ;-d
fafiatko 03 stycznia 2019
Kotlet marzenie! zawsze wolalam te lekko rozbite, a jeszcze z przyprawami- pycha!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • plastry schabu 3 szt.
  • wegeta do mięsa bez konserwantów
  • Pieprz ziołowy
  • jajko kurze 2 szt.
  • Bułka tarta
  • ziemniaki 8 szt.
  • Sól
  • marynowany groszek zielony z marchewką 1 słoik
  • mąka do zagęszczenia sosu 1 łyżka
  • śmietana do zabielenia 1 łyżka
Składniki