Kotlet schabowy z marynaty

Kotlet schabowy z marynaty
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Kotlet podany po staropolsku.

Składniki

  • Kotlet schabowy 5 szt.
  • Cebula biała średnia 1 szt.
  • Mleko 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tara do panierki
  • Mąka do panierki
  • Papryka słodka mielona 1 łyżka
  • Jajko 2 szt.
  • Smalec do smażenia

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kotlety opłukać, osuszyć, rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać, poszatkować, dodać do mleka, wsypać paprykę i przyprawy do smaku. Następnie zalać kotlety, wstawić w chłodne miejsce co najmniej na 3-4 godziny a najlepiej na noc. Kotlety wyjąć z marynaty, osuszyć, maczać w rozbełtanym jajku, panierować w bułce tartej wymieszanej z mąką. Smażyć na rozgrzanym smalcu z obu stron na złoto. Podawać z młodymi ziemniakami i tradycyjnie z zasmażaną młodą kapustą.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 12 czerwca
pyszny klasyk :)
Składniki
  • Kotlet schabowy 5 szt.
  • Cebula biała średnia 1 szt.
  • Mleko 1 szklanka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Bułka tara do panierki
  • Mąka do panierki
  • Papryka słodka mielona 1 łyżka
  • Jajko 2 szt.
  • Smalec do smażenia
Składniki