Kotlet schabowy w mleku i cebuli

Kotlet schabowy w mleku i cebuli
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Kotlet schabowy w mleku i cebuli to pyszna propozycja nie tylko na niedzielny obiad. Osobiście jestem fanką schabowych i mogę je jeść w każdym dniu tygodnia i to dzień w dzień ???? Moje schabowe namoczyłam w mleku z dodatkiem cebuli. Robiłam różne kombinacje tej marynaty, czasami tylko z solą, czasami z dodatkiem gotowej pysznej naturalnej mieszanki do kotletów schabowych. Kotlety schabowe po namoczeniu w mleku są delikatne i kruche. Smakują wybornie i zachęcam by spróbować zrobić właśnie w ten sposób kotlety.

Składniki

  • 4 plastry schabu
  • 1 duża cebula
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • Mąka
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Wlałam do miski mleko, dosypałam 1 łyżeczkę soli i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Przełożyłam plastry schabu do miski z mlekiem. Wstawiłam do lodówki wieczorem a w porze obiadowej następnego dnia wyjęłam i smażyłam.

  2. Odsączyłam mięso z mleka, oprószyłam delikatnie solą, pieprzem czarnym i ziołowym i obtoczyłam w mące. Następnie wymoczyłam z każdej strony w jajku i obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam na patelni z rozgrzanym olejem na średniej mocy ogniu do zezłocenia się panierki.

Komentarze do przepisu (10)

Nevermore 06 lipca
Na taki talerz, to nawet teraz bym się skusił ;) Pyszne jedzonko :)
KulinarnaChwila 07 lipca
Pyszotka z cebulką :))
fafiatko 07 lipca
Taki jest najsmaczniejszy!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 plastry schabu
  • 1 duża cebula
  • 500 ml mleka
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • Mąka
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
Składniki