Kotlet schabowy w chlebowej panierce

Kotlet schabowy w chlebowej panierce
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zapewne zapytacie, dlaczego w chlebowej panierce? No fakt, wygląda jak bułka tarta, jednak przygotowaliśmy ją z suszonego i zmielonego chleba. Oczywiście ekologicznego, który możecie kupić w żarskiej Spiżarni.

Składniki

  • 2 kotlety schabowe (po 200 g)
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • 6 łyżek mielonego chleba
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Chleb kroimy w kostkę (dzięki tej metodzie szybciej ususzymy i łatwiej zmielimy), suszymy w temperaturze 70°C przez 2, 3 godziny.
    Kotlety rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem.
    Następnie obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku z mlekiem (z dodatkiem soli i pieprzu), następnie w zmielonym chlebie.
    Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, z obu stron na rumiano.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (3)

konhambos 21 grudnia 2018
Taka panierka jest smaczna, ale i cala kompzycja dania jest klasycznie prosta, ale jaka genialna. Z niczym... Czytaj całość »
Taka panierka jest smaczna, ale i cala kompzycja dania jest klasycznie prosta, ale jaka genialna. Z niczym schabowy tak nie smakuje jak wlasnie z takimi dodatkami...
babcitereskiciasta 28 grudnia 2018
Pyszny obiadek.:)
pelen_brzuszek 30 grudnia 2018
świetny zamiennik jak nagle się okaże, że zabrakło bułki tartej :)
Składniki
  • 2 kotlety schabowe (po 200 g)
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • 6 łyżek mielonego chleba
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Składniki