Kotlet schabowy pieczony pod startymi ziemniakami

Kotlet schabowy pieczony pod startymi ziemniakami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Wspaniałe danie na obiad.

Składniki

  • Kotlet schabowy 4 szt.
  • Ziemniaki 40 dag
  • Ser żółty starty 10 dag
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Majeranek do smaku
  • Brokuły mrożone 1 opakowanie
  • Masło 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kotlety opłukać, osuszyć, rozbić tłuczkiem z dodatkiem soli i pieprzu i ułożyć w naczyniu żaroodporny posmarowanym tłuszczem. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce , lekko odsączyć, wbić jajko, dodać bułkę tartą i przyprawić do smaku. Dobrze wymieszać i wyłożyć na kotlety, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez pół godziny. Brokuły ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odsączyć na sitku i wyłożyć na zapiekankę, polać stopionym, masłem i podawać na ciepło.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 12 listopada 2019
Pyszotka :)
Składniki
  • Kotlet schabowy 4 szt.
  • Ziemniaki 40 dag
  • Ser żółty starty 10 dag
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 1 łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Majeranek do smaku
  • Brokuły mrożone 1 opakowanie
  • Masło 4 łyżki
Składniki