Kotlet schabowy panierowany (tradycyjny)

Kotlet schabowy panierowany (tradycyjny)
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: BEATA1978
Pomimo tego, że w polskiej kuchni jest mnóstwo wspaniałych potraw, kojarzy nam się ona właśnie z nim. Kotleta schabowego w pysznej, złocistej panierce zna każdy kto lubi jeść, a może i ten, kto kuchnię obchodzi szerokim łukiem.

Składniki

  • schab bez kości 1 kg
  • jajka 2 sztuki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: smalec 200- 250 g (do smażenia)

Przygotowanie

  1. Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
    Na talerz wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz czarny mielony.
    Jajka z przyprawami roztrzepujemy na jednolitą, płynną masę.

  2. Kotlety panierujemy kolejno w masie jajecznej i bułce tartej.
    Opanierowane mięso układamy na deseczce. Powierzchnię każdego kotleta dociskamy dłonią, aby warstwa panierunku dobrze przylegała i nie oderwała się w czasie pieczenia.
    Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, po około 5 minut z każdej strony. Upieczone kotlety powinny mieć złotą skórkę.

  3. Uwaga: Kotlety panierujemy jeżeli mamy pewność, że od razu będziemy je smażyć. Zbyt długie przetrzymywanie mięsa w panierce, bez pieczenia, powoduje
    że panierka nasiąka sokami z mięsa a podczas pieczenia odrywa się, wygląda nieestetycznie i jest gumowata zamiast chrupiąca.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 22 czerwca 2015
Tradycyjny schabowy na smalczyku - pycha! :D
Składniki
  • schab bez kości 1 kg
  • jajka 2 sztuki
  • bułka tarta
  • sól, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo: smalec 200- 250 g (do smażenia)
Składniki