Kotlet schabowy

Kotlet schabowy
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: pezetuk
Tradycyjny polski schaboszczak, szybki w przygotowaniu i zawsze bardzo smaczny :)

Składniki

  • 1. Schab bez kości, 4 plastry
  • 2. Sól,pieprz czarny, wg uznania
  • 3. jajka, 2-3 szt
  • 4. Bułka tarta, wg uznania
  • 5. Olej do smażenia np Kujawski 3 ziarna, wg uznania

Przygotowanie

  1. Schab opłukać, osuszyć i doprawić solą i pieprzem po obu stronach. Jajka roztrzepać, zanurzyć w nich każdy kotlet i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Po usmażeniu kotletów wlać na patelnię pozostałe roztrzepane jajka i smażyć tak aby delikatnie się ścięły, ale brzegi powinny być przyrumienione. Ułożyć na każdym kotlecie aby był przykryty. Podawać z ziemniakami i sałatą ze śmietaną, odrobiną soli, cukru i świeżo poszatkowanego koperku. Można użyć innych ulubionych dodatków do obiadu:tarte buraczki,moje buraczki w sosie jogurtowym(są na smakerku), ogórki kiszone, grzybki marynowane, marchewka glazurowana itd. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (2)

lippy-25 03 maja 2012
Zdecydowanie nieapetycznie :-(
MSN 01 lutego 2014
Co chcesz od schabowego? :) Nasz polski przysmak zawsze smaczny :) No chyba, że nie umiesz gotować i najprotszy... Czytaj całość »
Co chcesz od schabowego? :) Nasz polski przysmak zawsze smaczny :) No chyba, że nie umiesz gotować i najprotszy przepis Cię przerósł :D
Składniki
  • 1. Schab bez kości, 4 plastry
  • 2. Sól,pieprz czarny, wg uznania
  • 3. jajka, 2-3 szt
  • 4. Bułka tarta, wg uznania
  • 5. Olej do smażenia np Kujawski 3 ziarna, wg uznania
Składniki