Kotlet mielony, ziemniaki z sałatką.

Kotlet mielony, ziemniaki z sałatką.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Tradycyjny mielony podany z ziemniakami i sałatką z kapusty, ogórków i papryk.

Składniki

  • mięso wieprzowe, mielone z łopatki 1 kg
  • ziemniaki 6 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek do smaku
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula połowa
  • jajka kurze 2 szt.
  • sałatka warzywna 1 słoik
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Wypłukane, osuszone mięso mielimy razem z czosnkiem i cebulą, doprawiamy solą, majerankiem i pieprzem do smaku, wbijamy jajka i wyrabiamy farsz do odpowiedniej kleistości. Z farszu formujemy kotlety i układamy na rozgrzanej z tłuszczem patelni. Smażymy kotlety z obu stron na rumiany kolor, kilkakrotnie przewracamy kotlety podczas smażenia.

  2. W między czasie obieramy ziemniaki, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Usmażone kotlety podajemy z ziemniakami i sałatką z kapusty, ogórków i papryk.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 15 grudnia 2018
Idealny obiad!
bryssska 15 grudnia 2018
Pyszny obiadzik ;-D
babcitereskiciasta 16 grudnia 2018
Pycha.:)
Składniki
  • mięso wieprzowe, mielone z łopatki 1 kg
  • ziemniaki 6 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • majeranek do smaku
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula połowa
  • jajka kurze 2 szt.
  • sałatka warzywna 1 słoik
  • tłuszcz do smażenia
Składniki