kotlet De Volaille

kotlet De Volaille
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Asia1999
Ulubiony kotlet mojej rodziny :)

Składniki

  • piersi z kur lub kurczaków, 2
  • masło, 2 łyżki
  • jajka, 2 małe
  • mąka, 1-2 łyżki
  • tarta bułka, 3 łyżki
  • sól
  • głęboki garnek z olejem lub frytownica

Przygotowanie

  1. Oczyszczone piersi umyć, osuszyć, lekko pobic tluczkiem. Wzdluz kazdego fileta zrobic naciecie, włożyc do niego łyżke masła i zacisnać brzegi. Filety posolić. Jest jeszcze inna metoda polegająca na rozbiciu mięsa na cienką warstwę tak aby nie porobić dziur. Następnie nałożyć masło i zwinąć w rulon i pozaciskać końcówki aby podczas pieczenia nie wypłyneło masło. Mniej doświadczeni mogą zastapić masło serem żółtym.

  2. Roztrzepac jaja, przygotować na talerzykach mąke i przesianą tartą bułke, kotlety panierowac w mące, jaju i bułce, formując w rękach z mięsa stożek. Rozgrzac olej i smażyć w głębokim oleju. Położyc na każdym kotlecie krążek masła i plasterek cytryny. Podawać z zielonym groszkiem lub marchewką .

Komentarze do przepisu (6)

Katarinka 25 listopada 2009
"Oryginalne" danie ;-)
Asia1999 25 listopada 2009
ale przyznasz, że pyszne? ;)
Konto usunięte 25 listopada 2009
Dobre, dobre, ale po pierwsze, przepisów na to danie na Smakerze jest już kilka, a po drugie, foto nie jest Twoje,... Czytaj całość »
Dobre, dobre, ale po pierwsze, przepisów na to danie na Smakerze jest już kilka, a po drugie, foto nie jest Twoje, tylko bezczelnie skopiowane z innej strony. Ktoś włożył swój trud i wysiłek w zrobienie tak ładnej foty, po to, by jakaś Asia go skopiowała i podała na innym serwisie jako swoje :/
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • piersi z kur lub kurczaków, 2
  • masło, 2 łyżki
  • jajka, 2 małe
  • mąka, 1-2 łyżki
  • tarta bułka, 3 łyżki
  • sól
  • głęboki garnek z olejem lub frytownica
Składniki