Kotlet de volaille

Kotlet de volaille
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Mechanik79
Kotlet de volaille (de wolaj), chrupiąca skórka, soczyste mięsko i nadzienie rozpływające się w ustach. Lubiany przez tak wielu a jednak gro ludzi obawia się go przyrządzać. Na filmie dołączonym do przepisu pokazuję że jednak to nic skomplikowanego :)

Składniki

  • Składniki (proporcje na 2 szt) :
  • pierś z kurczaka
  • 70 gr sera żółtego
  • 50 gr masła
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól pieprz

Przygotowanie

  1. Odcinamy polędwiczkę i oczyszczamy filet.
    Przecinamy go wpół
    i rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy.

  2. Masło i ser ścieramy na tarce
    i dodajemy natkę pietruszki.
    Z farszu formujemy wałeczek
    i zawijamy go ściśle w filet.

  3. Tak przygotowane odstawiamy na min 1h do lodówki.
    Panierujemy, bułka tarta => jajko => bułka tarta.
    Smażymy na głębokim oleju
    na mocno złoty kolor.

    Podajemy na ciepło.

Komentarze do przepisu (5)

Konto usunięte 17 stycznia 2017
Mam rozumieć, że kurczak posiada polędwiczkę na piersiach? Ciekawe... I co z nią później robimy, zjadamy ją... Czytaj całość »
Mam rozumieć, że kurczak posiada polędwiczkę na piersiach? Ciekawe... I co z nią później robimy, zjadamy ją na surowo?
gochna55 17 stycznia 2017
Pyszności. "Polędwiczki" zbieram i po uzbieraniu się dość sporej ilości robię chruściki - jako... Czytaj całość »
Pyszności. "Polędwiczki" zbieram i po uzbieraniu się dość sporej ilości robię chruściki - jako przekąskę, lub na obiad. Osobiście lubię z masłem i pietruszką. Spróbuję jednak Twojego przepisu.
Greg36 17 stycznia 2017
Mam rozumieć, że kurczak posiada polędwiczkę na piersiach? Oj MECHANIK, MECHANIK ???!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki (proporcje na 2 szt) :
  • pierś z kurczaka
  • 70 gr sera żółtego
  • 50 gr masła
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól pieprz
Składniki