Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: ElMar
Przepis na kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym.

Składniki

  • 500g ziemniaków
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • cebula
  • natka pietruszki
  • jajko
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • mąka pszenna do obtaczania kotlecików
  • 2 łyżki masła
  • 300g pieczarek
  • 250 ml bulionu
  • 250ml śmietanki 18%
  • 250 g twarogu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić.
    Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce oleju. Ziemniaki utłuc z serem dodać podsmażoną cebulę i doprawić przyprawami: solą, pieprzem słodką papryką i gałką muszkatołową. Dodać jajko mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
    Formować kotleciki, obtoczyć w mące pszennej i smażyć na oleju z obu stron na rozgrzanym oleju.
    Pieczarki umyć, obrać i posiekać. Na patelni stopić masło i podsmażyć pieczarki doprawić solą i pieprzem. Wlać bulion i śmietankę, doprawić przyprawami do smaku, gotować na małym ogniu ok 15 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 21 października
Bardzo fajne danie :)
KulinarnaChwila 22 października
Pyszności :)
fafiatko 25 października
Swietny pomysl na te kotleciki a tu jeszcze przepyszny sos!
Składniki
  • 500g ziemniaków
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • cebula
  • natka pietruszki
  • jajko
  • łyżka maki ziemniaczanej
  • mąka pszenna do obtaczania kotlecików
  • 2 łyżki masła
  • 300g pieczarek
  • 250 ml bulionu
  • 250ml śmietanki 18%
  • 250 g twarogu
Składniki