kotleciki z jajek i ryżu

kotleciki z jajek i ryżu
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszne wegetariańskie i sycące kotleciki jajeczne z ryżem to dobry pomysł na szybki i tani obiad.

Składniki

  • 10 jaj 0,5 kg ryżu 1 szczypiorek sól i pieprz do smaku olej do smażenia np. rzepakowy bułka tarta

Przygotowanie

  1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Wybieramy dziewięć jajek i je gotujemy na twardo w osolonej wodzie – jedno surowe jajko będzie nam potrzebne jako kleik w masie ryżowo-jajecznej. Wystudzony ryż przekładamy do miski, obrane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ryżu. Całość mieszamy, dodajemy ok. pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu oraz uprzednio pokrojony szczypiorek – garść szczypiorku zostawiamy do ozdoby kotlecików. Masę dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy je bułce tartej i smażymy z obydwu stron na rumiany kolor. Gotowe kotlety z jajek i ryżu podajemy według uznania.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

susi 01 grudnia 2017
Na ten przepis czekałam:)Dzięki i pozdrawiam:)
ekspansja-smaku 05 grudnia 2017
Super, cieszę się ;)
Składniki
  • 10 jaj 0,5 kg ryżu 1 szczypiorek sól i pieprz do smaku olej do smażenia np. rzepakowy bułka tarta
Składniki