Kotleciki z indyka z grysikiem

Kotleciki z indyka z grysikiem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Przepis na puszyste, lekkie oraz bardzo delikatne kotleciki z piersi indyka, z dodatkiem kaszy manny, estragonu i świeżej natki pietruszki. Idealne na smaczny i pożywny obiad :)

Składniki

  • 300 g piersi z indyka
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 1,5 łyżeczki estragonu
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • PANIERKA:
  • bułka tarta

Przygotowanie

  1. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oleju rzepakowym, najlepiej tłoczonym na zimno*.

    * Olej pozyskiwany z rzepaku (tłoczony na zimno, do 70 stopni C) śmiało możemy stosować do zdrowego smażenia, w odróżnieniu od innych tego typu olei, jak np. lniany.

  2. Oczyszczoną ze ścięgien i włókien pierś z indyka, mielimy w maszynce do mięsa wraz podsmażoną delikatnie cebulką.

  3. Do zmielonych składników dodajemy 3 łyżki kaszy manny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko, posiekaną natkę pietruszki, estragon oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Z powstałego farszu formujemy małe kotleciki, które obtaczamy z bułce tartej*.

    * Ja użyłam żytniej bułki, ale równie dobrze sprawdzi się pszenna

  5. Kotleciki smażymy na oleju rzepakowym, z obu stron na delikatnie złoty kolor.

    Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  6. Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami np. kaszą lub puree ziemniaczanym i świeżą surówką.

  7. Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (8)

Agniechaaa 29 kwietnia 2015
Kolejny świetny przepis:) ale nie powinno się smażyć na oleju tłoczonym na zimno. Pozdrawiam;)
Futka 29 kwietnia 2015
Dziękuję, ale w sprawie oleju się nie zgodzę. Nie można smażyć na olejach tłoczonych na zimno typu lniany, z... Czytaj całość »
Dziękuję, ale w sprawie oleju się nie zgodzę. Nie można smażyć na olejach tłoczonych na zimno typu lniany, z czarnuszki, krokoszowy czy z pestek dyni - te stosujemy do sałatek lub do suplementacji. Natomiast na zimnotłoczonym rzepaku można smażyć bez obaw. Kupuję olej rzepakowy bezpośrednio u producenta. Olej tłoczony jest na zimno (do 70 stopni C) ma piękny zapach i ciemno żółta barwę, a przeznaczony jest równie do zdrowego smażenia. Pozdrawiam :)
ziembulka 30 kwietnia 2015
pyszne! :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g piersi z indyka
  • 1 biała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 jajko
  • olej rzepakowy do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 1,5 łyżeczki estragonu
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • PANIERKA:
  • bułka tarta
Składniki