Kotleciki wołowe z miętą

Przepis dnia 2017-09-23
Kotleciki wołowe z miętą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Bardzo lubię soczyste oraz wyraziste w smaku kotlety mielone. Tym razem postanowiłam przygotować je z wołowiny, której smak podkreśliły przyprawy kuchni bliskowschodniej. Kotleciki są aromatyczne, pikantne, a mięta nie dominuje, ale nadaje im niezwykłej świeżości. Mielone zawierają dużo żelaza i witaminy B12. Są wysokobiałkowe i nie zawierają glutenu. Odznaczają się lekkością i niską zawartością tłuszczu, ponieważ przygotowałam je z polędwicy. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu lub podstawa domowego burgera.

Składniki

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 1 małe jajko
  • 1 szalotka
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżka zimnej wody
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Polędwicę wołową mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niej pokrojoną drobno szalotkę, jajko, posiekaną miętę oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy, dodając w międzyczasie łyżkę wody*. Mięso wyrabiamy do momentu aż mięso przestanie kleić się nam do rąk**.

    * Dodatek wody sprawi, że kotlety będą miękkie i bardzo soczyste w środku.

    ** Dzięki odpowiedniemu wyrabianiu mięsa, nie musimy dodawać do niego innych dodatków w postaci np. bułki. W ten sposób otrzymamy 100% mięsne, białkowe kotlety.

    Z powstałej masy formujemy kotleciki i smażymy na patelni z obu stron. Na początku obsmażamy je po 2 minuty z każdej strony na wysokim ogniu, a następnie dosmażamy w mniejszej temperaturze (ten zabieg sprawi, że kotlety wołowe będą jeszcze bardziej soczyste i miękkie). Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

  2. Pamiętajmy, aby świeże mięso, które smażymy zawsze miało temperaturę pokojową.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (17)

Bellapi 19 września 2017
pysznie i świeżo :)
Obserwator 19 września 2017
Cudowne. A pomysł z dodanie wody do mięsa wołowego świetny. To zapewne dlatego nie są zbyt suche. Pozdrówka :)
BEATA1978 19 września 2017
Mięta z wołowinką, ciekawy pomysł.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g polędwicy wołowej
  • 1 małe jajko
  • 1 szalotka
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/4 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżka zimnej wody
  • świeżo mielony pieprz
  • sól do smaku
  • olej do smażenia
Składniki