Kotleciki warzywno - jajeczne

Kotleciki warzywno - jajeczne
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Niezwykle proste w przygotowaniu, ale smaczne o aromatyczne , polecane na piątkowy obiad.

Składniki

  • Jajka kurze - 4 szt.
  • Ziemniaki średnie - 2 szt.
  • Cukinia - 1/3 szt.
  • Papryka czerwona - 1/3 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Morele suszone - 5 szt.
  • Zioła polskie - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Tarta bułka do obtoczenia
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować. 3 jajka ugotować na twardo, obrać. Ziemniaki i jajka przecisnąć przez praskę.

  2. Cukinię, paprykę umyć, utrzeć na tarce o grubszych otworach. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do ziemniaków i jajek.

  3. Wbić jajko, doprawić solą, pieprzem, ziołami polskimi, dokładnie wymieszać. Morele przepłukać gorącą wodą. Farsz podzielić na 5 porcji. Z każdej utworzyć placuszek, ułożyć morelę.

  4. Uformować kotlecik obtoczyć w tartej bułce, z pozostałymi postąpić tak samo.

  5. Na patelni rozgrzać trochę oleju, smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.

  6. Podawać z dodatkami jak kto lubi u mnie z ziemniakami i sosem pieczarkowym.

Składniki
  • Jajka kurze - 4 szt.
  • Ziemniaki średnie - 2 szt.
  • Cukinia - 1/3 szt.
  • Papryka czerwona - 1/3 szt.
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Morele suszone - 5 szt.
  • Zioła polskie - 1 łyżeczka
  • Sól, pieprz czarny mielony
  • Tarta bułka do obtoczenia
  • Olej do smażenia
Składniki