Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki w sosie cytrynowo-porowym"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10566
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 260
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 10566
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 260
Składniki
Kotleciki: ryż wsypuję do wrzącej wody, gotuję 15 minut i odcedzam. Obraną cebulę kroję w drobną kostkę. Jajka rozbijam, oddzielam białka od żółtek.
Białka ubijam, dodaję cebulę, pietruszkę, mielone mięso, zarodki pszenne. Wyrabiam jednolitą masę. Dodaję ryż, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Formuję małe kotleciki i smażę je na rozgrzanym oleju.
Sos cytrynowo-porowy: pora kroję w plasterki i podduszam na maśle. Żółtka, sok z cytryny, śmietankę, mleko mieszam z solą, pieprzem oraz cukrem.
Gotuję na małym ogniu (cały czas mieszając), aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodaję pora. Mieszam.
50 min
Porcja 540 kcal
Koszt porcji ok. 3,50 zł
Na 4 porcjeŹródło: Kobieta i życie