Kotleciki szpinakowe

Kotleciki szpinakowe
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Smakowite danie wegetariańskie, można jeść solo jak placki ziemniaczane albo z ziemniakami i surówką.

Składniki

Przygotowanie

  1. Na patelni roztopić maslo, wrzucić zamrożony szpinak i smażyć pod przykryciem aż do całkowitego rozmrożenia. Doprawić odrobiną soli (Vegetą) i pieprzem, wycisnąć czosnek. Smażyć bez przykrycia 15-20 minut aż do odparowania wody. Masa szpinakowa powinna mieć kosystencję umożliwajacą łatwe formowanie. Szpinak ostudzić.

  2. Na grubej tarce zetrzeć pieczarki i ser.

  3. Masę szpinakową, pieczarki i ser zmieszać, dodając jajko i mąkę ziemniaczaną. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli masa okaże się zbyt rzadka należy dodać mąki.

  4. Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju aż do uzyskania chrupiącej skórki. Można podać solo z sosem majonezowo czosnkowym lub ziemniakami i surówką.

Komentarze do przepisu (1)

Konto usunięte 06 listopada 2016
Przepis zaliczę do ciekawszych z jednym zastrzeżeniem: brak podanej ilości szpinaku... Nie wiem, jak u Ciebie,... Czytaj całość »
Przepis zaliczę do ciekawszych z jednym zastrzeżeniem: brak podanej ilości szpinaku... Nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie szpinak mrożony sprzedaje się w różnych opakowaniach: od 250g do 1kg...
Składniki
Składniki