Kotleciki rybne z jajkami

Kotleciki rybne z jajkami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pyszne kotleciki, mała odmiana piątkowego obiadu :)

Składniki

  • filety rybne, u mnie dorsz, ok. 60-70 deko
  • cebula, 1 szt.
  • jajka, 4 szt.
  • koperek, spora garść
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki+panierka
  • masło, 2 łyżki
  • olej, 2 łyżki
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb, pieprz biały, do smaku

Przygotowanie

  1. Trzy jajka gotujemy na twardo, cebulke kroimy w kosteczkę i przesmażamy na łyżce oleju. Koperek drobno siekamy. Filety myjemy, upewniamy się, że nie ma w nich ości i mielimy.

  2. Mięso mieszamy z posiekanymi w drobną kostkę jajkami, koperkiem i cebulką, dodajemy surowe jajko, bułkę tarta i przyprawy. Formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.

  3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy masło i smażymy kotlety z obu stron na rumiano. Podajemy z ziemniaczkami i surówką z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki.

  4. Ps. Tym kotlecikom dobrze robi pokropienie ich przed konsumpcją sokiem z cytryny, więc warto ułożyć jej cząstki na boku talerza :)

Komentarze do przepisu (3)

kuchareczka89 22 października 2011
Mniam, mniam. Kiedyś robiłam coś podobnego z wędzoną rybką, ale tych kotlecików też na pewno spróbuję
andzik2 06 listopada 2011
pyszne, pyszne pyszne!! Po co wydawać pieniądze na paluszki rybne, które nie wiadomo co zawieraj ajak można... Czytaj całość »
pyszne, pyszne pyszne!! Po co wydawać pieniądze na paluszki rybne, które nie wiadomo co zawieraj ajak można mieć takie pyszności zrobione własnoręcznie. Robiłam po raz pierwszy ale zakochałam sie miłością od pierwszego ...smaku :)
Konto usunięte 01 marca 2012
Rzeczywiście przepis koniecznie do wypróbowania. Nieługo znajdzie się na naszych talerzach.
Składniki
  • filety rybne, u mnie dorsz, ok. 60-70 deko
  • cebula, 1 szt.
  • jajka, 4 szt.
  • koperek, spora garść
  • Bułka tarta, 2-3 łyżki+panierka
  • masło, 2 łyżki
  • olej, 2 łyżki
  • sól, pieprz, przyprawa do ryb, pieprz biały, do smaku
Składniki