Kotleciki rosołowe

Kotleciki rosołowe
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Kotleciki rosołowe z mięsa drobiowego ugotowanego w rosole, z dodatkiem marchewki i surowej cebuli.

Składniki

  • 2 podudzia z kurczaka lub wiejskiego koguta
  • 1 marchewka z rosołu
  • 0,5 cebuli surowej
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 małe jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Z podudzi oddzieliłam mięso. Skóry i kości odrzuciłam. Mięso zmieliłam razem z marchewką i cebulą w maszynce do mięsa. Dodałam jajko, majonez, musztardę, bułkę tartą (1-2 łyżki w zależności od gęstości masy). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę. Z masy odrywałam nieduże kawałki, formowałam z nich kulki i lekko spłaszczałam tworząc krążek. Tak uformowane kotleciki panierowałam w mące pszennej i układałam na patelni na gorącym oleju. Kotleciki smażyłam na łady brązowy kolor z obu stron i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Kotleciki można podać z ziemniakami, frytkami, pieczywem lub samodzielnie z dodatkiem np. sosu czosnkowego.

Składniki
  • 2 podudzia z kurczaka lub wiejskiego koguta
  • 1 marchewka z rosołu
  • 0,5 cebuli surowej
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 małe jajko
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
Składniki