Kotleciki mięsno-warzywne

Kotleciki mięsno-warzywne
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Wanessa
Kotleciki z mięsa z dodatkiem warzyw to alternatywa dla popularnego mielonego. Z warzywami są soczyste i bardzo smaczne.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe z łopatki 30 dag
  • marchewka 5 dag
  • pietruszka 5 dag
  • seler korzeniowy 2-3 dag
  • kapusta pekińska 1-2 liście
  • por mały 1 szt
  • jajka 2 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • bułka czerstwa 0,5 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, dodać do mielonego mięsa, wbić 1 jajko.
    Marchewkę, pietruszkę i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.

  2. Por i kapustę pekińską, posiekać. Przygotowane warzywa połączyć z mięsem, dodać zmiażdżony czosnek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki bułki tartej.

  3. Z przygotowanego mięsa uformować kotleciki, zanurzać w rozbełtanym jajku i obtaczać w bułce tartej. Włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku.

Składniki
  • mięso mielone wieprzowe z łopatki 30 dag
  • marchewka 5 dag
  • pietruszka 5 dag
  • seler korzeniowy 2-3 dag
  • kapusta pekińska 1-2 liście
  • por mały 1 szt
  • jajka 2 szt
  • czosnek 1 ząbek
  • bułka czerstwa 0,5 szt
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Składniki