Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Są to najsmaczniejsze kotlety, jakie jadłam.Obiad do wyboru.Z tych składników,można robić burgery,szaszłyki,normalne kotlety mielone w bułce i w sosie,itd.
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 160
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 160
Składniki
Chlebek zalać gorącym mlekiem. Odstawić do napęcznienia.Odcisnąć i rozdrobnić.Dodać resztę składników,wymieszać ,jak będzie rzadkie to można dodać więcej tartej bułki i zagnieść.
Formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego..Połowę kotlecików obtaczać w jajku i bułce tartej.Resztę na klopsiki obtaczać tylko w mace.
Smażyć na smalcu lub oleju.Osobno kotleciki i klopsiki.
Odkładać do garnka.
Do podsmażonych klopsików, wlać gorący rosołek i gotować z 15 min.
Mąkę lekko podsmażyć na złoto, na suchej patelni, ciągle mieszając. Odstawić do przestygnięcia.
Przyrumienioną mąkę, wymieszać ze śmietanką. Jak będzie za gęste można dodać trochę wody.Wlać do rosołku z klopsikami. Mieszać do zagotowania.Jakby sos byłby za gęsty, można dodać wody i ponownie zagotować. Jak za rzadki, to odparować. Można przyprawić ketchupem.
Obiad:klopsiki z sosem, ryżem i buraczkami czerwonymi.
Obiad:kotleciki z ziemniakami i buraczkami czerwonymi.