Kotleciki Klarnetki

Kotleciki Klarnetki
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Pyszne szybkie kotleciki drobiowe, bardzo łatwe w przyrządzeniu z dodatkiem papryki.

Składniki

  • 1 filet z kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajko
  • Papryka ostra
  • Papryka czerwona
  • 10 dag sera żółtego
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia
  • Cebula
  • 1 kg pieczarek
  • ½ szklanki śmietany 18 %
  • Kluski śląskie

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielimy, solimy i wbijamy jajko.
    2. Z papryki usuwamy nasiona i kroimy w drobniutka kostkę, łączymy z mięsem.
    3. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach.
    4. Doprawiamy papryką, wsypujemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżki mąki pszennej.
    5. Wszystkie składniki razem wyrabiamy i robimy kotleciki.

  2. 6. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

  3. 7. W tym czasie, co smażą nam się kotlety, obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na drugiej patelni.
    8. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
    9. Łyżkę mąki pszennej wsypujemy do naczynia i mieszamy ze śmietaną, łączymy z grzybami.

  4. 10. Kluseczki gotujemy w osolonej wodzie.
    11. Na talerzu układamy kluseczki, polewamy sosem z grzybami, obok nakładamy kotlety.
    12. Obiad gotowy.
    13. Smacznego.

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 19 grudnia 2019
Puk, puk ;) Wpadłem na pyszny przepis i nawet teraz chapnął bym taki talerzyk. Można na drugie śniadanie? ;)... Czytaj całość »
Puk, puk ;) Wpadłem na pyszny przepis i nawet teraz chapnął bym taki talerzyk. Można na drugie śniadanie? ;) Dyszka dla Pani :D
KulinarnaChwila 19 grudnia 2019
kto tam :)))
Zapraszam, proszę się częstować i jeszcze sałatka :))
Docherro 19 grudnia 2019
Pychotki:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 filet z kurczaka
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajko
  • Papryka ostra
  • Papryka czerwona
  • 10 dag sera żółtego
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia
  • Cebula
  • 1 kg pieczarek
  • ½ szklanki śmietany 18 %
  • Kluski śląskie
Składniki