Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kotleciki cielęce"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 249
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 249
Składniki
czas 30 min; porcja – 350 kcal, cena 7,20 zł
Kotleciki cielęce opłucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Ułóż na desce, przykryj kawałkiem folii spożywczej i starannie rozbij, nie usuwając kostek.
Gałązki świeżych ziół umyj, osusz. Oderwij listki z łodyżek, drobno je posiekaj. Jeśli nie masz świeżych ziół, zastąp je suszonymi (po pół łyżeczki).
Chili opłucz, osusz. Pozbaw nasionek, posiekaj. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Kotleciki natrzyj solą oraz pieprzem. Posyp siekanymi ziołami, czosnkiem oraz chili, skrop delikatnie olejem. Odstaw do lodówki na około 30 min.
Na patelni rozgrzej resztę oleju. Wyjmij zamarynowane mięso. Każdy kotlecik oprósz odrobiną mąki. Wkładaj na rozgrzany olej i smaż po 2-3 min z każdej strony.Źródło: Świat kobiety