Kotleciki Afrodyzjaczki

Kotleciki Afrodyzjaczki
> > 6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Gdy znudziły nam się tradycyjne kotlety mielone lub chcemy zrobić w bogatszym wykonaniu. Takie kotlety mogą gościć na naszym świątecznym stole.

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 duża cebula
  • Jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Papryka ostra
  • Olej do smażenia
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ kg pieczarek
  • 2 mozzarelle

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy obraną i drobno pokrojoną jedną połówkę cebuli.
    2. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, majerankiem, wsypujemy bułkę tartą i razem wyrabiamy masę mięsną.
    3. Dłonią robimy z mięsa większe kulki, rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    4. Pieczemy 30 minut w 180°C.

  2. 5. W tym czasie, co pieką się nam kotlety, kroimy drobną drugą połowę cebuli i prużymy na rozgrzanym oleju.
    6. Do cebuli dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem i solą.

  3. 7. Na upieczone kotlety układamy po plasterku sera mozzarelli.

  4. 8. Następnie na ser, grzyby.
    9. Ponownie wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

  5. 10. Danie gotowe.
    11. Smacznego.

Komentarze do przepisu (5)

Nevermore 11 grudnia 2019
Super, biorę dwa, bo mam pyszny chleb domowej roboty ;) Będą z nim świetnie smakować, mniam :D
Docherro 12 grudnia 2019
Pychotki te Twoje afrodyzjaki:)
marianna1289 22 stycznia 2020
Super pomysł
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 1 duża cebula
  • Jajko
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Papryka ostra
  • Olej do smażenia
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ kg pieczarek
  • 2 mozzarelle
Składniki