Kostki kokosowe - kokosanki. ;]

Kostki kokosowe - kokosanki. ;]
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ktosik
Smakowite kokosowe ciasteczka do kawy.

Składniki

  • ciasto biszkoptowe
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 8 jajek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa
  • 1 kostka margaryny "Kasia"
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 30-40 dag wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. Przepis na ciasto biszkoptowe: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Dodać ubitą pianę z białek. Po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Lekko wszystko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wystygnięciu pokroić w kostkę.

  2. Przepis na polewę: Rozpuścić margarynę z wodą na małym ogniu. Dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Gotować 3 minuty na bardzo małym ogniu. Dobrze wymieszać. Wrzucać pojedynczo kostki widelcem i obtaczać w wiórkach kokosowych.

Komentarze do przepisu (5)

Tosca 23 lipca 2009
Umm... Fajny pomysł. :)
agus32 23 lipca 2009
Super przepis ,ja też robię takie kokoski ,ale na cieście miodowym:3szklmąki,2jaja,1/3kostki margaryny,1szkl... Czytaj całość »
Super przepis ,ja też robię takie kokoski ,ale na cieście miodowym:3szklmąki,2jaja,1/3kostki margaryny,1szkl cukru pudru,3łyżki płynnego miodu3/4szklmleka ,2łyżeczki proszku do pieczenia ,aromat śmietankowy.Najlepiej smakują2,3 dni po zrobieniu.
Konto usunięte 23 lipca 2009
Jadłam te ciacha wiele razy, ale nigdy nie robiłam ich samodzielnie tylko kupowałam w cukierni ;) są naprawdę... Czytaj całość »
Jadłam te ciacha wiele razy, ale nigdy nie robiłam ich samodzielnie tylko kupowałam w cukierni ;) są naprawdę przepyszne, a robione samodzielnie muszą być jeszcze lepsze. Jadłam też z polewą advocatową, też były super, ale nie wiem, jak taką zrobić.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto biszkoptowe
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 8 jajek
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • polewa
  • 1 kostka margaryny "Kasia"
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 30-40 dag wiórków kokosowych
Składniki