Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Korzenno-miodowe pikle dyniowe z kotlecikami"
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 863
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 355
To sycące danie jednogarnkowe. Jego wyjątkowy smak i aromat zachwyci każdego....
Odsłon: 86
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 115
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 108
Lekki i orzeźwiający sorbet truskawkowy stanie się twoim ulubionym deserem i...
Odsłon: 863
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 355
Składniki
Dynię przekrój, oczyść. Miąższ odetnij od skórki, a potem pokrój w grubą kostkę. Szalotki obierz, potnij w plasterki. Ocet i miód wlej do garnka. Dodaj skórkę z cytryny, laskę cynamonu oraz goździki. Zalewę przypraw pieprzem i 1/2 łyżeczki soli. Włóż do niej dynię. Gotuj pod przykryciem 8–10 minut.
Gorącą dynię wraz z zalewą przełóż do czystych słoików, szczelnie zakręć. Słoiki postaw do góry dnem. Trzymaj tak 10 minut. Pikle wystudź i przenieś w suche chłodne miejsce. Przechowuj do 6 miesięcy.
Tak zamarynowaną dynię podawaj jako sałatkę do obiadu (np. do medalionów z polędwiczek) albo dodatek do wędlin.
Przygotuj piure: ziemniaki oraz seler obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Gotuj razem ok. 10 minut w lekko posolonej wodzie. W tym czasie mleko mocno podgrzej razem z łyżką masła. Przypraw je na pikantnie gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Warzywa odcedź, wymieszaj z przyprawionym mlekiem i utrzyj.
Polędwiczki oczyść, opłucz, dobrze osusz i pokrój na 8 grubszych plasterków. Posyp je solą i pieprzem. Każdy owiń plasterkiem boczku. Smaż na pozostałym maśle po 2–3 minuty z każdej strony. Przełóż na talerze. Polej sosem ze smażenia. Podawaj z piure ziemniaczano-selerowym oraz piklami z dyni. Gotowe danie posyp posiekaną natką.
ok. 60 minut. 1 porcja ok. 470 kcal.Źródło: Tina