Kopytka ze smażoną śmietaną.

Kopytka ze smażoną śmietaną.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Kopytka z innym dodatkiem

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • kwaśna śmietana.

Przygotowanie

  1. Zmielić ugotowane ziemniaki. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wbić jajka, posolić. wyrobić ciasto. Uformować kopytka. Gotować w osolonej wodzie przez około 3 minuty od zagotowania.

  2. Kwaśną śmietanę wlać na patelnię. Smażyć pod przykryciem aż powstaną małe grudki. Trzeba często mieszać, ponieważ śmietana po odparowaniu serwatki szybko się przypala. Jeżeli grudki śmietany będą zbyt suche można dodać masła.

Składniki
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 jajka,
  • sól,
  • kwaśna śmietana.
Składniki