Kopytka z zasmażaną kiszoną kapustą

Kopytka z zasmażaną kiszoną kapustą
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: Bellapi
Prawdziwie po polsku.......

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • kopytka:
  • ok 500g ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • 1 jajko
  • ok. 250 g mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Kapustę odciskamy, drobno kroimy.
    W rondelku rozpuszczamy masło. Wrzucamy kapustę, chwilę podsmażamy po czym wlewamy ok. 1 szklanki wody.
    Dodajemy liść i majeranek. Dusimy do miękkości.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło potem mąkę robimy zasmażkę uważając aby się mąka nie przypaliła.
    Wlewamy do kapusty, mieszamy aby nie powstały grudki.
    Odstawiamy.

    Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajko sól i mąkę wyrabiamy do momentu aż przestanie się kleić do rąk.
    Z ciasta formujemy długie paski i kroimy nożem na ukos.
    Gotujemy w osolonej wodzie 3 - 4 min od momentu wypłynięcia.

    Podajemy gorące z kapustą.

Komentarze do przepisu (11)

Facet_w_kuchni 14 maja 2017
Uwielbiam <3
GREGORHSPEED 16 maja 2017
Pycha <3
bellamozzarella 17 maja 2017
Ależ pychoty....mniammmmm :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 liść laurowy
  • kopytka:
  • ok 500g ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • 1 jajko
  • ok. 250 g mąki pszennej
Składniki