Kopytka z wędzonym twarogiem

Kopytka z wędzonym twarogiem
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Przepis, który szczerze Wam polecam.

Składniki

  • Ziemniaki 1 kg
  • Wędzony twaróg 300 g
  • Mąka pszenna około 5 szklanek
  • Mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w nieosolonej wodzie, po ugotowaniu odcedzić i odstawić na około 1 godzinę do przestudzenia.

  2. Przestudzone ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę.

  3. Dodać jajka oraz łyżeczkę soli i dokładnie wymieszać.

  4. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, całość zagnieść dłonią do połączenia składników. Jeżeli ciasto jest zbyt luźne i nie można uformować z niego wałka, trzeba dodać jeszcze mąkę pszenną w ilości według potrzeby. Dużo zależy od gatunku ziemniaków.

  5. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli.

  6. Ciasto podzielić na cztery części, z każdej formować wałek o średnicy około 4 cm. Każdy wałek pokroić na kopytka o szerokości około 2 cm.

  7. Kopytka ugotować w czterech partiach.

  8. Pierwszą partię przeznaczoną do gotowania wrzucić do gotującej się wody i przykryć garnek.

  9. Po około minucie delikatnie przemieszać, aby kopytka nie przywarły do dna i ponownie przykryć garnek.

  10. Po wypłynięciu zmniejszyć moc płyty grzewczej i odkryć garnek.

  11. Kopytka gotować jeszcze przez około 5 minut.

  12. Wyjąć ugotowane kopytka i w podobny sposób ugotować pozostałe trzy partie.

  13. Można podawać je z dowolnym sosem lub innym dodatkiem. Ja lubię je z oliwkami :)

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 29 czerwca
Przepyszne ,bardzo lubię kopytka:)
Składniki
  • Ziemniaki 1 kg
  • Wędzony twaróg 300 g
  • Mąka pszenna około 5 szklanek
  • Mąka ziemniaczana 1/3 szklanki
  • Jajka 2 szt.
  • Sól
Składniki