Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kopytka z ryżem oraz leśnymi grzybami"
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1418
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 1418
Składniki
<strong>Przepis przysłała Justyna Golarz z Dąbrowy</strong>
Grzyby starannie oczyszczam, jeśli są bardzo zabrudzone, szybko płuczę je pod bieżącą wodą i wycieram do sucha papierowym ręcznikiem. Gdy są mrożone, rozmrażam je i osuszam.
Na patelni rozgrzewam olej. Wrzucam grzyby i duszę na małym płomieniu do miękkości. Ziemniaki obieram, zalewam posoloną wodą i gotuję 25 minut. Odcedzam, odsączam i studzę.
Zimne ziemniaki przeciskam przez praskę albo przepuszczam przez maszynkę do mięsa. Marchewkę obieram, myję i ścieram na tarce o małych otworach. Grzyby kroję na małe kawałki. Masę ziemniaczaną mieszam z ryżem, mąką, grzybami, marchewką oraz jajkiem. Solę i wyrabiam jednolite ciasto. Formuję wałeczki. Każdy lekko spłaszczam i kroję na ukośne kluseczki.
W garnku gotuję posoloną wodę. Kopytka wrzucam na wrzątek. Gotuję ok. 2 minut od momentu wypłynięcia. Kluseczki wyjmuję łyżką cedzakową. Przed podaniem polewam masłem. Szczypiorek drobno siekam. Posypuję nim gotowe danie.Źródło: Naj