Kopytka z marchewką

Kopytka z marchewką
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Dziś postanowiłam zrobić kopytka, ale nie w takiej tradycyjnej wersji tylko w trochę odświeżonej. Postanowiłam nadać im trochę koloru i smaku. Zrobiłam je z dodatkiem ugotowanej marchewki i białego sera. Kopytka uzyskały ładny lekko pomarańczowy kolor i ciekawą teksturę.

Składniki

  • ok. 1,5szkl. ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • ok. 100g białego chudego sera
  • sól
  • ok. 1,5 - 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko

Przygotowanie

  1. Marchewkę ugotowałam bez wcześniejszego obierania ze skórki. Po ugotowaniu odcedziłam i wystudziłam. Przestudzoną marchewkę obrałam i zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa (można też przecisnąć przez praskę do ziemniaków). Zmieloną marchewkę dodałam do ugotowanych i zmielonych ziemniaków. Wsypałam mąkę (początkowo można wsypać 1szklankę mąki i dosypywać w razie potrzeby). Wbiłam jajko. Dodałam biały ser i sól. Wszystkie składniki zagniotłam na jednolite ciasto. Zagniecione ciasto uformowałam w coś na kształt wałka i pokroiłam na grubsze plastry. Każdy taki plaster ciasta uformowałam w wąski cienki wałeczek. Lekko go spłaszczyłam i pokroiłam nożem na ukośne kluseczki. Kluski układałam na drewnianej desce wysypanej mąką. Po zrobieniu wszystkich klusek zagotowałam w dużym garnku wodę. Gdy się zagotowała, osoliłam ją i wrzuciłam kluski. Kopytka gotowałam kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane kluski wyjmowałam łyżką cedzakową do żaroodpornego półmiska.

Składniki
  • ok. 1,5szkl. ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • ok. 100g białego chudego sera
  • sól
  • ok. 1,5 - 2szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
Składniki