Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kopytka to klasyczna pozycja kuchni polskiej. Najczęściej serwuje się je do dań mięsnych, polane sosem. Czy wiesz, że włoskim odpowiednikiem tego dania są gnocchi, które najczęściej podaje się z warzywnymi sosami? Kopytka z groszkiem i parmezanem to smakowita fuzja polskiej i włoskiej kuchni. Możesz zjeść je z sałatką warzywną, ale nie ma przeciwwskazań, by połączyć je z duszonym mięsem!
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 61
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1001
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 41
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 61
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 60
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1001
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 227
Składniki
Umyj ziemniaki i ugotuj „w mundurkach” do miękkości (gotuj przez około 30 minut). Przestudzone obierz ze skórek i przeciśnij przez praskę. Ziemniaczane purée połącz z mąką, jajkami i solą. Zagnieć na jednolite, zwarte ciasto. Jeśli uznasz, że jest zbyt rzadkie, by uformować z niego kluski, dodaj nieco więcej mąki.
Z gotowego ciasta utocz wałki o średnicy 2-3 cm. Pokrój je na kawałki o szerokości 1,5 cm. Tak przygotowane kopytka możesz lekko spłaszczyć widelcem (jak gnocchi). Dzięki temu w zagłębieniach zbierze się masło i będą smaczniejsze.
Partiami wrzucaj kopytka do gotującej się, lekko osolonej wody. Gotuj przez kilka minut – aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe wyłów łyżką cedzakową i ułóż tak, by mogły się osuszyć (np. na durszlaku).
Roztop na patelni masło klarowane. Krótko podsmaż w nim posiekany czosnek (uważaj, by się nie przypalił), po czym dołóż na patelnię podsuszone kopytka i groszek. Jeśli korzystasz z mrożonego, rozmroź go wcześniej. Smaż kopytka na maśle, aż się zarumienią. Przed podaniem oprósz je startym parmezanem, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki.