Kopytka z ciasta na kluski śląskie i serem

Kopytka z ciasta na kluski śląskie i serem
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Drugie danie nie tylko na piątek i nie tylko dla dzieci.

Składniki

  • CIASTO:
  • -ziemniaki ok. 2 kg -mąka ziemniaczana(1/4 objętości ziemniaków)
  • -mąka pszenna 1/2 szklanki -1 jajko
  • -kostka twarogu półtłustego(250g) -sól
  • DODATKOWO:
  • -masło -bułka tarta -1 cebula -maślanka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie.
    Przepuścić przez praskę i ostudzić.
    W misce ziemniaki przyklepać,podzielić na 4 części.
    Jedną część wyciągnąć na pozostałe ziemniaki a w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
    Dodać mąkę pszenną , ser, rozkłócone jajko i jeszcze posolić.
    Zagnieść i podzielić na 8 części,robić wałki,lekko przyklepać i kroić na ukos.

  2. Można dodatkowo poklepać tępą stroną noża,przed krojeniem tworząc kratkę.

  3. Wrzucać na gotującą posoloną wodę.Gotować pod przykryciem do momentu wypłynięcia.Od czasu do czasu mieszając.Pogotować parę minut i wyjmować durszlakiem.

  4. Bułkę tartą usmażyć na maśle,na złoty kolor.Tak samo i pokrojoną cebulę,usmażyć na złoty kolor. Połączyć razem i polać na talerzu kluski. Do dania pasuje maślanka albo kefir.

Komentarze do przepisu (10)

fafiatko 10 października 2018
Wprost przepyszne!!!
ElMar 10 października 2018
Jakie idealne kluseczki:)
SlodkoSlodka83 10 października 2018
Pyszne,dawno nie robiłam :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • CIASTO:
  • -ziemniaki ok. 2 kg -mąka ziemniaczana(1/4 objętości ziemniaków)
  • -mąka pszenna 1/2 szklanki -1 jajko
  • -kostka twarogu półtłustego(250g) -sól
  • DODATKOWO:
  • -masło -bułka tarta -1 cebula -maślanka
Składniki